Eteläsuomalaisen Osakunnan Laulajat on kamarikuoro, jolle on ominaista tasapainoinen sointi ja keskittynyt harjoittelu. Noin 25-henkinen EOL esiintyy enimmäkseen ilman säestystä, joskus projektista riippuen myös esimerkiksi pienen barokkiyhtyeen säestyksellä. Barokin ja renessanssin musiikki on perinteisesti ollut kiinnostuksemme kohteena, ja sitä sisältää myös keväällä 2010 julkaistu levy Shades and Darkness. Ilmaisun rajoja on koeteltu myös musiikkiteatterin puolella yleisön suosikiksi nousseen, renessanssimusiikin historiaa valottavan dramatisoidun musiikkinäytelmän muodossa. Vanhan musiikin vastapainona on viime vuodet laulettu suomalaista 1900-luvun loppupuolen ja 2000-luvun ohjelmistoa, jota sisältävä uusin levymme Syvä ja kirkas julkaistiin lokakuussa 2016.

Konsertit ja esiintymiset

EOL:n tärkeintä toimintaa ovat konsertit ja koko kuoron keikat. Syyskauden päätteeksi on yleensä muutama joulukonsertti, keväällä puolestaan 1–2 konserttia pääsiäisen tai toukokuun puolivälin tienoilla. Varsinaisten konserttien lisäksi vakiokeikkoihin kuuluvat Eteläsuomalaisen osakunnan vuosijuhla lokakuussa, osakunnan kevätjuhla “Eskon häät” huhtikuussa sekä hyväntekeväisyyskeikat HYKS:n silmäklinikalla vappuna ja adventtiaikaan Gaius-säätiön palvelutalossa Käpylässä.

Jokaisella kuorolaisella on mahdollisuus laulaa myös kvartetissa, pienyhtyeessä tai solistina sen mukaan kuin oma kiinnostus, uskallus ja aika antavat myöten. Kuoro tarjoaa pienyhtyekeikkoja esimerkiksi häihin, yritysjuhliin tai muihin tapahtumiin, ja näin EOL hankkii myös varoja toimintaansa. Pidämme yllä viihdyttävää keikkaohjelmistoa johtajankin voimin, mutta itse keikkoja kuorolaiset organisoivat ja harjoittelevat omatoimisesti.

Harjoitukset

EOL harjoittelee keskiviikkoiltaisin klo 18–21 Hyvän toivon kappelissa Jätkäsaaressa. Harjoitustilansa EOL saa tällä hetkellä Tuomiokirkkoseurakunnalta, mistä korvauksena kokoamme noin kolmesti lukukaudessa lauluyhtyeen esiintymään jumalanpalveluksessa. EOL on kuitenkin uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton kuoro. Jos jokin laulajia yhdistää, niin kiinnostus kunnianhimoiseen ja samalla iloiseen yhdessä laulamiseen! Kuoro rahoittaa toimintansa laulajilta lukukausittain kerättävillä jäsenmaksuilla, keikkatuloilla sekä erilaisilla avustuksilla.

Ohjelmistomme on tavallisesti 4–8-äänistä, ja varsinaisten treenien lisäksi kunkin äänen laulajat kokoontuvat 1–2 kertaa kaudessa “stemmiksiin” harjoittelemaan omaa osuuttaan. Kuorolla on myös kerran lukukaudessa viikonlopun mittainen leiri, johon sisältyy paitsi laulamista, myös illanviettoa, saunomista ja yhdessäoloa. Leirit ovat odotettuja tapahtumia, sillä niillä pidetään hauskaa!

Levytystunnelmaa Riihimäen varuskuntakirkossa 2016

Jäsenet

Tyypillinen eolisti on noin 20–30-vuotias ja opiskelee yliopistossa tai on valmistunut sieltä. Hänellä on musiikkiopistotausta, tarkka korva ja intoa kehittyä laulajana. Koska uutta materiaalia harjoitellaan usein nopeallakin aikataululla, on kuorolaiselle paljon hyötyä sujuvasta nuotinlukutaidosta. Välttämätön se ei ole, jos laulaja muuten omaksuu musiikkia vaivattomasti.

Vapaa-aika

Laulamisen lisäksi vietämme vapaa-aikaa yhdessä kesäisin muun muassa pesäpallon, kesäpelien ja Sikaboogie-viikonlopun parissa sekä pitkin vuotta erilaisissa illanistujaisissa. Keskiviikkoisin käymme harjoitusten jälkeen lähikapakassa parantamassa maailmaa, silloin tällöin ilta jatkuu myös karaoken parissa.

Matkat

Ulkomaanmatkat ovat ehdottomasti kuoroelämän kohokohtia! Pyrimme matkustamaan joka toinen vuosi ja viime vuosien matkat ovat suuntautuneet eri puolille Eurooppaa, kuten Tallinnaan 2019, Tarttoon ja Riikaan 2014, Maastrichtiin ja Kölniin 2012, Uppsalaan 2010 ja Heidelbergiin 2008. Matkoilla järjestämme yleensä itse 1–2 konserttia tai osallistumme esimerkiksi kuorofestivaaleille. Ennen kaikkea matkoilla pidetään hauskaa ja tutustutaan kuorokavereihin entistäkin paremmin!

Historia

EOL perustettiin vuonna 1931 Eteläsuomalaisen osakunnan kerhoksi. Nykyään olemme oma itsenäinen yhdistyksemme, eikä laulajan tarvitse kuulua osakuntaan. Ystävyys kuoron ja osakunnan välillä elää kuitenkin ja esiinnymme vuosittain ESO:n vuosijuhlassa sekä muissa osakunnan tilaisuuksissa. Kuoron koko ja ohjelmisto ovat muuttuneet ja vaihdelleet paljonkin yli 90-vuotisen toiminnan aikana, mutta EOL-henki eli EOLismi on säilynyt ja kantanut vuosien yli. Kuorolla onkin aktiivista senioritoimintaa, ja jotkut kuoron vuosittaiset perinteet juontavat juurensa jopa 50-luvulle asti. Vuonna 2011 elvytettiin vuosittainen 5.12. itsenäisyyspäivän vastaanotto -perinne ja juhlavuosia kuoro viettää viiden vuoden välein.